We kennen ze allemaal: computerprogramma’s die veel meer kunnen dan het deel dat we dagelijks gebruiken. Op zich niet erg, ieder neemt wat hij of zij nodig heeft. Maar het wordt interessant als met iets meer kennis en kunde van programma’s geld valt te verdienen. Neem bijvoorbeeld een ERP-programma.
Eruit halen wat er in zit
In onze vorige blog vertelden we al over voorraadbeheer en hoe je dat goed op orde kunt houden met een ERP-programma. Het gaat nog iets verder, want je kunt een voorspelling van de behoefte maken. Een ERP-programma kan een periodiek inkoopvoorstel maken, gebaseerd op wat je nog hebt uitstaan aan verkoop, bestellingen en de behoefte in serviceverwerking. Al die informatie zit al in je ERP-systeem, het is alleen zaak om het er op een goede en zinvolle manier ook weer uit te halen. Een manier waar je in je portemonnee wat van voelt. Want je weet heel veel: van je klanten, leveranciers, levertijden, al je artikelen, voorraadbehoefte. Je bent als het ware een Big Brother van je eigen gegevens. Je kunt ook rekening houden met behoeften die eraan komen. Dat kun je allemaal laten meetellen en het periodiek inkoopvoorstel maken. Het kind, of in dit geval het ERP-programma, kan de was doen. En met een interpretatiepartner kun je het kind samen opvoeden: hoe voer je de juiste parameters in, hoe maak je de juiste artikelen aan en hoe kun je het programma voor je laten werken.
Efficiënt inkopen
Want wat levert het op? Je kunt efficiënt inkopen doen. Artikelen die je niet (direct) nodig hebt, hoef je ook niet op voorraad te hebben. Het is daadwerkelijk een behoefteplanning. En het scheelt je tijd, want je hoeft het allemaal niet zelf te doen. Ja, je moet er even wat instellingen voor invoeren en een klein beetje tijd investeren. De kost gaat immers voor de baat uit. Maar de kennis en kunde heb je feitelijk al in huis. Nu alleen nog op de goede manier inzetten.